House? Gewoon Uit Je Dak!

Kees Driehuis neemt de kijker in deze aflevering van Impact, onder de titel House? Gewoon uit je dak!, mee naar de house-wereld in het Amsterdam van de jaren negentig. Er wordt kennis gemaakt met enkele toonaangevende Dj’s (DJ Dano, DJ Per en Dj Jeroen), evenals feestorganisatoren van bekende danszalen (o.a. de Melkweg) en danseressen, die het hebben over de geschiedenis van de house-muziek en de manier waarop het zo goed heeft aan kunnen slaan bij een nieuwe generatie.

Er wordt een kijkje genomen achter de schermen bij het organiseren van een house-party, en de kijker wordt meegenomen naar de werkplaats van Dj Dano om te kijken hoe een house-plaatje tot stand komt tot aan de opname toe. Ook volgt het programma in zekere mate het meisje Isis (later DJ. 100% Isis), die zich aan het klaarmaken is om naar een house-party toe te gaan, waarbij zij in een discussie met haar vader over housemuziek en de bijkomende ouderlijke bezorgdheden praat. Dit leidt de documentaire naar de duistere wereld van illegale house-party’s en het voor de house-wereld zo bekende genotsmiddel XTC.

De documentaire was gemaakt toen housemuziek zijn climax had bereikt als onderdeel van de mainstreammuziek, en zich had ontplooid tot een hoofdingrediënt in de (Amsterdamse) uitgaanswereld. Het is dan ook niet gek dat deze documentaire laat zien hoe deze wereld in elkaar zat. Men zal zich goed kunnen voorstellen dat rond deze tijd veel ouders nog geen informatie hadden over de wereld waar hun kind op een willekeurige uitgaansavond deel van uit maakte. Wat dat betreft is de timing van deze informatieve documentaire op zijn minst gunstig te noemen.

Regisseur Hans Polak